top of page

 

Εγώ, ο άλλος άνθρωπος ( 2017) Πληροφορίες

Διάρκεια: 75 λεπτά
Είδος: Ντοκυμαντέρ

Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος & Σπυριδούλα Γκούσκου​
Ετος: 2017
Γλώσσα: Ελληνικά ( Με αγγλικούς υπότιτλους)
Χώρα προέλευσης: Ελλάδα
Μορφή:1920x1080,16:9, 24 fps,  Ήχος: Στερεοφωνικός.
 

Σύνοψη:

Η ταινία περιγράφει το χρονικό της δημιουργίας της Κοινωνικής Κουζίνας από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο. 'Ενα "εγωιστικό" ταξίδι αλληλεγγύης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής σύγκρουσης και της πολιτικής παράκρουσης. Η Οδύσσεια της κατσαρόλας με ένα προσφυγικό κουπί. Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια που συνοδεύουν αυτό το ταξίδι, είναι των Υπογείων Ρευμάτων. 

Σχόλια σκηνοθετών:

Τον Νοέμβριο του 2013, ακούσαμε για πρώτη φορά για την Κοινωνική Κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος", ενώ προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για ένα κοινωνικό ζήτημα. Τηλεφωνήσαμε στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο και αμέσως δέχτηκε να τον κινηματογραφήσουμε. Μόλις τον συναντήσαμε μαζί με την Έλενα Αγγελοπούλου στην Αθήνα, παθιαστήκαμε με την άποψή του για τον κόσμο και πώς ασχολείται με την αλληλεγγύη. Τους κινηματογραφήσαμε για δύο ημέρες και δημιουργήσαμε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ο άνεργος που ταϊζει τους άστεγους", το οποίο κέρδισε βραβεία στην Μόσχα, το Βουκουρέστι, το Μαϊαμι και το Βερολίνο και το οποίο μπορείτε να δείτε εξ'ολοκλήρου εδώ.

Η επιτυχία του μικρού ντοκιμαντέρ και τα πολύ θετικά σχόλια μας ώθησε να εμβαθύνουμε στο θέμα της έλλειψης στέγης και αποφασίσαμε να το διερευνήσουμε με συνεντεύξεις με οργανώσεις που ασχολούνται με άστεγους, καθώς και με τους ίδιους τους αστέγους. Τον Μάρτιο του 2014, ξεκινήσαμε ένα δεύτερο γύρο γυρισμάτων. Μιλήσαμε σε ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα της αστεγίας, καθώς και τους ίδιους τους άστεγους. Συνολικά, περίπου 25 συνεντεύξεις. Αλλά συνέχεια επιστρέφαμε στον Κωνσταντίνο, την Έλενα και τους άλλους εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο άλλος άνθρωπος", καθώς οι ιστορίες τους ήταν τόσο δυνατές και ο Κωνσταντίνος τόσο ισχυρή προσωπικότητα.

 

Τον Ιανουάριο του 2016, ταξίδεψαμε στο νησί της Λέσβου με τον Κωνσταντίνο και την Έλενα για να δούμε πώς αντιμετωπίζουν την κρίση των προσφύγων. Τον Οκτώβριο του 2016, τους ακολουθήσαμε στην Κεντρική Ιταλία, όπου προσπάθησαν να ανοίξουν μια ανεξάρτητη κοινωνική κουζίνα.

 

Ενώ είχαμε μια ιδέα για το τι θέλαμε να κινηματογραφήσουμε από τον Κωνσταντίνο, ήταν μέσα από μια συζήτηση με την Έλενα στο δρόμο προς την Ιταλία όταν ξεκίνησε η τελική ιστορία της ταινίας. Της ρώτησα τι σκέφτηκε για το τι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εκπληκτική ιστορία του Κωνσταντίνου. Απάντησε ότι "είναι ο εαυτός του!". Γνωρίζαμε λοιπόν ότι εκεί έπρεπε να επικεντρωθούμε στο υλικό μας: Σε ένα επίπεδο η εκπληκτική ιστορία της αλληλεγγύης της Κοινωνικής Κουζίνας, αλλά σε ένα δεύτερο, βαθύτερο επίπεδο, ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή μας και το πώς το εγώ και το πείσμα του είναι αυτό που δημιούργησε αυτό και είναι ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εμπόδιο του. Λέει σε κάποιο σημείο: "Δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς εγωισμό" και πιστεύουμε ότι αυτό συνοψίζει πραγματικά την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της ταινίας μας.

 

Πήγαμε στην ιστορία αρκετά ανοιχτά και μόνο στο τέλος αρχίσαμε να γράφουμε ενα treatment στο οποίο βασίσαμε τον αφηγητικό μας σκελετό μας και το οποία συνεχίσαμε να επεξεργαζόμαστε κατά τη διάρκεια το μοντάζ, το οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Παρατηρήσεις παραγωγής:

 

Η μικροπαραγωγή μας χρηματοδοτήθηκε από εμάς και με τη βοήθεια τεσσάρων φίλων. Τα συνολικά εξοδά της ήταν περ. €25.000.

 

Κινηματογραφήσαμε εξ ολοκλήρου με τις υπάρχουσες κάμερες από το φωτογραφικό μας στούντιο και μάλιστα με τα κινητά μας, όπου δεν είχαμε άλλη δυνατότητα να καταγράψουμε, όπως για παράδειγμα στο στρατόπεδο προσφύγων Μόρια στη Λέσβο.

 

Συγκεκριμένα, στις σκηνές που γυρίστηκαν το 2013, το 2014 και το 2015 χρησιμοποιήσαμε Canon 7D, μικρόφωνα- ψείρες Sennheiser, Rode VideoMics και δύο φωτιστικά στούντιο φωτογραφιών Bowens 500W με softboxes για συνεντεύξεις. Στις σκηνές που γυρίστηκαν το 2016 και το 2017 χρησιμοποιήσαμε φωτογραφικές μηχανές Sony a7s και Sony a7mk ii καθώς και τα κινητά τηλέφωνα iPhone 5 και Sony Xperia Z3.

 

Χρησιμοποιήσαμε ένα τρίποδο Manfrotto και μονόποδα Manfrotto, καθώς και πολλές φορητές λήψεις με την Sony a7ii. Κινηματογραφήσαμε επίσης με ένα Steadicam Merlin, ένα DJI Phantom 3 και ένα slider Gildetrack, αλλά καταλήξαμε να κόψουμε σχεδόν όλες αυτές τις σκηνές, γιατί η αισθησή τους δεν ταίριαζε με το οικείο ύφος που θέλαμε να προβάλλουμε.

 

Συνήθως ήμασταν μόνο ένας ή δύο άνθρωποι παρόντες κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, για να δημιουργήσουμε αυτή την οικειότητα με τους πρωταγωνιστές μας που είναι ορατή σε όλη την ταινία. Αυτό βέβαια δημιούργησε μερικά τεχνικά ζητήματα. Το να είσαι ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας, ο καμεραμαν και ο ηχολήπτης ταυτόχρονα δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά στο τέλος, πιστεύουμε ότι η ιστορία πάντα έχει πρωτεραιότητα. Και πιστεύουμε ότι έχουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία εδώ.

Η Ομάδα:

Σκηνοθεσία, σενάριο και κινηματογράφηση: Λουκάς Αγέλαστος & Σπυριδούλα Γκούσκου.

Ο Λούκας έχει σπουδάσει Κοινωνικές Σπουδές και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σκωτία. Eπίσης σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Raindance / Πανεπιστήμιο Staffordshire. 

Η Σπυριδούλα σπούδασε Φωτογραφία & Συντήρηση Αρχαίων Έργων Τέχνης. Επίσης Υποκριτική Θεάτρου & Κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ζακύνθου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο New York College / Greenwich University. Ως φωτογράφος, έχει λάβει βραβεία από το περιοδικό National Geographic, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και άλλα. Έχει παραστεί σε σεμινάρια κινηματογράφου από τους διάσημους Έλληνες σκηνοθέτες Νίκο Γραμματικό, Φίλιππο Κουτσαφτή και τον σεναριογράφο Δώρη Αυγερινόπουλο.

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή

Η Ιωάννα εργάστηκε ως μοντέζ σε πολυάριθμες ταινίες και ντοκιμαντέρ, όπως η Ταξιδιάρα Ψυχή, το Σούλα Έλα Ξανα, τοVibes, το Όντως Φιλιούνται, το Roughcut, ο Τυφλός Ψαράς και κυρίως ο βοηθός μοντέζ στο υποψήφιο για Oscar Κυνόδοντα (2009, Σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης).

Πρωτότυπη μουσική: Υπόγεια Ρεϊμάτα

Τα Υπόγεια Ρεϊμάτα είναι ένα από τα πιο γνωστά ροκ συγκροτήματα της Ελλάδας. Από το 1992 κυκλοφόρησαν 8 studio άλμπουμ με τόσο αξιοθαύμαστες επιτυχίες όπως το "Μ' αρέσει να μη λώ πολλά" και το "Ασημένια σφήκα".

Η μουσική για αυτή την ταινία γράφτηκε από αυτούς.

Εδώ είναι το βίντεο κλιπ από τα Υπόγεια Ρεϊμάτα του τραγουδιού "Ο Ξένος", ένα από τα κομμάτια του ντοκιμαντέρ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγώ, ο άλλος άνθρωπος (2017):

Κάμερες:

Λούκας Αγελάστος

Σπυριδούλα Γκούσκου 

Νίκος Τρανάκας

Πάνος Ξενιτόπουλος

Έλενα Μαργαρίτιδη

Ηχολήπτες:

Λούκας Αγελάστος

Νίκος Τρανάκας

Μίξη ήχου:

Περσεφόνη Μήλιου

 

Colour grading:

Γιάννης Αγελαδόπουλος

 

Μουσική εγγραφή & μίξη:

Πέτρος Πετρόπουλος

Πολυφωνικά στούντιο ήχου

 

Απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων:

Μαριάνθη Μαρκοπούλου

 

Υπότιτλοι:

Κίκη Πολίτη

Γιάννη Παπαδάκη

Λούκας Αγελάστος

 

Φωτογραφία αφίσας:

Παντελής Ζέρβος / Προμηθευτής

 

Νομική σύμβουλος:

Χριστίνα Πηγάκη

bottom of page